5 Sebab Kegatalan Miss V Yang Wajib Wanita Tahu Dan Cara Merawatnya

Ozpure ialah krim minyak zaitun yang mampu mengubat gatal pada bahagian vagina
Sebab kegatalan Miss V


5 Sebab Kegatalan Miss V Yang Perlu Wanita WajibTahu

Rasa gatal-gatal pada kemaluan atau faraj boleh membuatkan perempuan berasa tak selasa dan tidak yakin untuk berhadapan dengan orang ramai.

Ada banyak faktor yang perlu wanita tahu kenapa vagina atau faraj boleh menjadi gatal-gatal. Jangan sampai dah teruk nanti barulah nak jumpa doktor atau gi klinik.

Sedikit perkongsian ilmiah ini harap boleh membantu wanita yang mempunyai masalah kegatalan pada vagina atau faraj.

1. Jangkitan kuman

a. Bakteria vaginosis

Vagina yang sihat adalah disebabkan oleh keseimbangan flora dalam vagina yang dijaga daripada jangkitan bakteria merbahaya. Sekiranya ia terganggu, bakteria vaginosis akan senang berkembang dan memberi masalah kepada wanita.

Selain gatal-gatal, gejala seperti keputihan yang berbau busuk, radang faraj dan rasa pedih terutamanya selepas melakukan hubungan seks.

b. Penyakit kelamin (STD)

Chlamydia, herpes kemaluan, ketuat kemaluan, trichomoniasis dan gonorrhoea adalah punca-punca yang boleh menyebabkan gatal-gatal pada vagina.

c. Jangkitan yis (kulat vagina)

Ini punca utama kegatalan pada vagina. Hamil, penggunaan antibiotic yang berpanjangan dan kencing manis tidak terkawal juga dikaitkan dengan jangkitan yis.

Selain daripada gatal yang luar biasa, jangkitan yis juga boleh menyebablan keputihan tebal yang rupanya seperti keju melekat pada seluar dalam.

sebab-sebab gatal vagina
Sebab Sebab Kegatalan Vagina

2. Menopos

Penurunan estrogen dalam badan menyebabkan dinding vagina menjadi nipis dan kering boleh menyebabkan gatal-gatal dan buat wanita itu rasa tak selesa.

3. Penggunaan bahan kimia

Jika kerap menyapu krim pada vagina atau mencucinya dengan bahan wangian, ia akan mengundang jangkitan kuman kerana menganggu keseimbangan flora dalam vagina dan seterusnya menyebabkan kerap berlakunya kegatalan.

Contoh bahan kimia termasuklah pencuci feminin, sabun wangi, pantyliner wangi, krim haruman dan sebagainya.

4. Alergi

Alahan pada sabun, tisu tandas yang wangi dan bahan pelembut kain juga boleh menyebabkan gatal-gatal pada vagina.

5. Liken sklerosis

Kejadian ini jarang berlaku, namun ia adalah tompok putih nipis yang membentuk pada kulit, terutamanya di sekitar vulva. Tompok ini kekal dan boleh menyebabkan parut dan kegatalan.

Apa yang patut anda lakukan?

Rawatan masalah ini bergantung kepada puncanya. Jangkitan kuman vaginosis akan dirawat menggunakan antibiotik seperti metronidazole. Jangkitan yis pula dirawat dengan ubat anti kulat. Ia mungkin dalam bentuk tablet makan atau ubat yang dimasukkan dalam vagina.

Doktor juga mungkin memberikan anda krim sapu untuk mengurangkan kegatalan. Sekirannya gatal-gatal tersebut disebabkan menopos, rawatan menggunakan krim estrogen mungkin boleh mengurangkan simptom ini. Krim steroid boleh mengurangkan kegatalan yang disebabkan oleh liken sclerosis.

cara hilangkan gatal miss v
Cara Merawat Gatal Faraj

Cegah dari awal lebih baik daripada merawat

1. Elakkan memakai bahan kimia pada vagina, termasuklah tisu tandas yang ada pewangi, krim vagina, semburan/cucian feminin dan membilas vagina dengan kerap. Ia mungkin boleh membuatkan wanita itu alergi pada bahan kimia tersebut.

2. Gunakan air paip biasa. Elakkan menggunakan sabun wangi dengan kerap kerana ia boleh mengeringkan vagina dan membunuh flora baik.

3. Sentiasa lap vagina daripada bahagian depan sehingga belakang selepas membuang air besar.

4. Pakai seluar dalam daripada kain cotton (yang tiada fabric sintetik) dan tukar seluar dalam dengan kerap.

5. Jangan sesekali douche (membilas vagina dalaman).

6. Gunakan kondom ketika melakukan hubungan seks untuk cegah penyakit kelamin

7. Elakkan melakukan seks sehingga betul-betul baik daripada jangkitan tersebut.

8. Jangan garu dengan kuat kawasan yang gatal sebab boleh menyebabkan kulit mengelupas dan jangkitan semakin teruk.

Adaptasi dari:

5 Sebab Kegatalan Miss V Yang Perlu Perempuan Tahu

Cara Hilangkan Gatal Kemaluan Dan Faraj Miss V Dengan Berkesan Dan Cepat

Comments